Vrijdagmiddag 7 juni ondertekenden beide partners de samenwerkingsovereenkomst voor deze nieuwe woonzorgoplossing. Directeur-bestuurder Marleen van de Kamp deed dat namens Oost West Wonen en Keimpe Bak als bestuurder van Sjaloom Zorg.
Maatschappelijke opdracht
De woningcorporatie is eigenaar van het pand aan de Molenzicht en verhuurt de appartementen, Sjaloom Zorg levert de zorg op basis van een indicatie via de Wet maatschappelijke ondersteuning of de Wet langdurige zorg. Beide organisaties benadrukken dat ze dit doen vanuit een maatschappelijke opdracht.
Het pand is twintig jaar lang in gebruik geweest als woonzorglocatie van Sjaloom Zorg. Na de verhuizing van de cliënten naar Bestenwaerd, eveneens in Dirksland, zijn de appartementen geschikt gemaakt voor tijdelijke huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. Toen die waren verhuisd naar het voormalige gemeentehuis in Dirksland, kreeg het pand vanaf mei dit jaar de nieuwe bestemming. Een aantal appartementen is inmiddels al bewoond.
Doorstromen
“De appartementen zijn bedoeld voor de doelgroep die vanuit een intramurale setting doorstromen naar ‘de wijk’ en daarbij wat ondersteuning nodig hebben”, zegt Corrie de Boed, regiomanager van Sjaloom Zorg. “Daarnaast kunnen mensen die tussen wal en schip vallen hier terecht. Bewoners moeten een bepaalde mate van zelfstandigheid hebben en kunnen omgaan met uitgestelde aandacht. De ondersteuning is ambulant, dus niet altijd direct beschikbaar.”
Op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur is er ook een huismeester. Deze dient als aanspreekpunt en luisterend oor voor de bewoners en voert ook kleine klusjes uit. Een voormalig berghok is omgetoverd tot een fraai kantoortje voor de huismeester.
Duurzamer gemaakt
Er zijn meer werkzaamheden uitgevoerd tussen het vertrek van de Oekraïners en de komst van de nieuwe bewoners. Oost West Wonen heeft het pand aanmerkelijk duurzamer gemaakt, onder andere door het dak te vernieuwen, zonnepanelen te plaatsen en tripleglas aan te brengen. Ook heeft het gebouw een andere uitstraling gekregen nu de oranje kleuren zijn vervangen voor groentinten.
Verder is de buitenruimte onder handen genomen. Het stenen karakter van de achtertuin is verleden tijd nu er fris groen is geplant. De voortuin ziet er eveneens een stuk aantrekkelijker uit en is bovendien voorzien van een insectenhotel, een cadeau van de firma die de werkzaamheden aan het pand heeft uitgevoerd.
Perspectief
Een belangrijke verandering is bovendien dat er nu zestien appartementen zijn. Het waren er in het verleden veertien, maar de twee huiskamers hebben ook een woonbestemming gekregen. Oost West Wonen heeft alle appartementen voorzien van een nieuwe keuken. Verder zijn de woningen door Sjaloom Zorg uitgerust met vloerbedekking en apparatuur als een koel-vriescombinatie, een inductiekookplaat en een afzuigkap.
“Dit biedt perspectief aan de bewoners”, zegt Corrie de Boed. “Je ziet hoe blij ze zijn als ze de sleutel van hun appartement krijgen.” De tussenstap naar zelfstandigheid is tijdelijk: na maximaal twee jaar moeten bewoners in staat zijn de volgende stap te zetten en zonder ambulante ondersteuning en huismeester te wonen.